CEAI DE LAVANDA 50GR DP

Nou

Lavanda (sau levănțica) face parte din familia Lamiaceae, fiind un semiarbust peren, ce crește în tufe dese, cu aspect globulos, având frunze mici, liniar-lanceolate și flori de culoare albastru-violet. Numele științific al plantei 'Lavandula' derivă din latinescul 'lavare' care înseamnă 'a spăla'.

More details

DACIA PLANT

Momentan nu primim comenzi.

More info

Lavanda (sau levănțica) face parte din familia Lamiaceae, fiind un semiarbust peren, ce crește în tufe dese, cu aspect globulos, având frunze mici, liniar-lanceolate și flori de culoare albastru-violet. Numele științific al plantei ''Lavandula'' derivă din latinescul ''lavare'' care înseamnă ''a spăla''. În Grecia Antică, Persia și Roma era utilizată ca parfum de baie și antiseptic. În medicina budistă și tibetană se folosește pentru tratarea psihozelor și a nebuniei, iar în Europa și America se întrebuințează pentru combaterea anxietății și a insomniei. Originară din zona mediteraneeană, sud-estul Indiei și Africa tropicală, levănțica crește astăzi spontan sau se cultivă pe suprafețe întinse, pentru a fi valorificată în industria cosmetică.

COMPOZIȚIE CHIMICĂ:
ulei volatil (alcătuit din α și β-pinen, camfen, δ-caren, cis și trans-ocimen, geraniol, camfor), acizi triterpenici (ursolic și oleanolic), cumarine (cumarină, herniarină, umbeliferonă), furanocumarine (xantotoxină), flavone (luteol), acid rozmarinic, rezine, etc.

Actiuni

INTERN:
anxiolitic, sedativ, antidepresiv, antispastic, analgezic, hipotensiv, coleretic, diuretic, antimicrobian, antifungic (asupra Candida albicans), antitumoral.
EXTERN:
cicatrizant, antimicrobian, antimicotic (Candida albicans), analgezic, antispastic.


Indicatii

INTERN:
se utilizează ca adjuvant în: anxietate, neliniște, iritabilitate, tensiune psihică, atacuri de panică, depresii, migrene, dureri de cap, insomnie,hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace pe fond nervos,
dispepsii, tulburări intestinale cu substrat nervos, diaree cauzată de stress, afecțiuni respiratorii (răceală, faringită, amigdalită, bronșită), reumatism.
EXTERN:
se utilizează ca adjuvant în: răni, arsuri, igiena bucală, acnee, micoze (în special candidoză), combaterea durerilor care apar după naștere (dureri perianale), fisuri anale, leucoree, spasme musculare, dureri musculare și osoase, dureri de diferite cauze localizate la nivelul pielii și țesuturilor superficiale, reumatism, dureri articulare în general, poliartrită reumatoidă, căderea părului (alopecie), mătreață (în acest caz se recomandă asocierea cu cimbru și rozmarin).


Administrare

INTERN:
-pulberea – planta se macină fin cu o râșniță electrică. Se ia o linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă.
-maceratul la rece – se prepară din 2 lingurițe cu plantă adăugate la 250ml de apă, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese.
-infuzia – se prepară din 2 lingurițe cu plantă adăugate la 250ml de apă clocotită, se menține timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.
EXTERN:
-în plăgi, arsuri și acnee se fac spălături locale sau se administrează sub formă de comprese cu macerat sau cu infuzie de plantă;
-pentru igiena bucală se fac spălături bucale cu maceratul sau cu infuzia de plantă;
-în micoze se poate administra sub formă de comprese cu macerat sau cu infuzie de plantă, sau cataplasme aplicate local, care se obțin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament ocluziv, care să poată menține cataplasma la locul afectat minim 3 ore;
-pentru combaterea durerilor care apar după naștere (dureri perineale) se fac băi de șezut cu macerat sau cu infuzie de plantă timp de 10 zile consecutiv;
-în fisuri anale se fac spălături locale sau băi de șezut cu maceratul sau cu infuzia de plantă;
-în leucoree se fac spălături vaginale cu maceratul sau cu infuzia de plantă;
-în spasme musculare, dureri musculare și osoase, dureri de diferite cauze localizate la nivelul pielii și a țesuturilor superficiale, reumatism, dureri articulare și poliartrita reumatoidă se administrează sub formă de cataplasme, care se obțin după modul prezentat anterior (în cadrul micozelor), fiind totodată necesară asocierea cu administrarea internă a plantei;
-pentru căderea părului (alopecie) și în caz de mătreață se clătește părul după baie cu maceratul sau cu infuzia de plantă.


Contraindicatii

sarcină, alăptare, copii mici, alergie la lavandă.


Precautii

REACȚII ADVERSE:
pot apărea fotosensibilitate și alergii cutanate.

17 alte produse în aceeași categorie